27 mars 2013

Nu är snart påsken här...

... och överallt ser jag spåren av olika typer av literacy. Främst av den typen när det inte fungerar. Det finns olika teorier kring literacy och vilka typer av literacy som är viktiga att prata om egentligen. När jag säger literacy nu så menar jag literacy i ett vidare begrepp som inbegriper IT i olika former.

Det kan handla om att kunna beställa biljetter, betala räkningar via internetbanken eller skicka efter kläder via nätet. Det är också en typ av literacy. Något som man måste lära sig. Några personer har vistats på tillräckligt många sidor och ställts inför problem och lärt sig olika strategier för att ta sig fram i ett informationslandskap som ständigt skiftar. Några får problem när en knapp har bytt plats för då faller hela instruktionslappen man har skrivit. Man är olika helt enkelt och man är olika bra på olika saker.

När man möter personer som vägrar IT så är det alltid spännande. Man ställer motfrågan; Kan man vägra IT längre? Jag vet inte. Jag tror att det blir allt svårare i alla fall. Det är något som oroar mig. För vi är inte alla lika. Och får vi frågan så tror jag att de allra flesta skulle välja att prata med en riktig människa istället för att beskriva "problemet" på ett sätt så att datorrösten på andra sidan luren förstår och skickar en vidare. Det handlar i mångt och mycket om tillgänglighet. Men också om att bygga ett samhälle där det är accepterat att man är olika. Nu skapar vi ett samhälle där man mer och mer blir beroende av andra människor för att klara sin vardag. Man kan knappt gå på bio själv fast man har lyckats leva ett helt arbetsliv utan någon hjälp över huvud taget. Jag tycker att det är intressant att se vad det gör med människor. Vem som får makt. Vem som blir viktig.

I veckan såg jag den här filmen:
http://urplay.se/Produkter/171969-De-bortkopplade
Den heter "De bortkopplade" och handlar om de som inte kan eller vill använda sig av IT. Jag tycker att de framför många intressanta saker. Om ni har tid så tycker jag att ni ska se den. För när man pratar om IT så känns det som att det oftast läggs en värdering i att inte kunna använda en dator. Men det finns som alltid en mängd förklaringar till varför man inte gör det. Man måste känna att det finns ett syfte, att det är gott nog att försöka och att det finns hjälp att få om man vill lära sig. I den digitala agendan som regeringskansliet gett ut står det att alla de som vill ska kunna lära sig att använda sig av datorer. Frågan jag ställer mig är bara hur. Nu ligger en stor del av ansvaret på skolan, men även på biblioteken och anhöriga. Det tas även lokala initiativ. Frågan är om det räcker. Vad tycker ni?

Sedan vill jag dela en bloggografi som jag såg för längesedan men som jag ständigt finner tankar att komma tillbaka till i samtal jag har i vardagen.
http://urplay.se/Produkter/171299-Connected-en-sjalvbloggografi-om-karlek-dod-och-teknologi
Det är en kvinna som presenterar sin döende fars tankar kring hjärnan och hon berättar och visualiserar. Den är något osammanhängande både innan och efter man har sett den men den är absolut tänkvärd.

Glad Påsk!
/SFI-läraren

3 kommentarer:

  1. Började kolla på "De bortkopplade" bara för att kolla vad det var. Blev helt fast. Fascinerande och lärorikt. Vilka människoöden. Kvinnan med dragspelet var fantastisk. Kommer att använda mig av detta i mina utbildningar. Stort tack för tips!

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort ett utbildningsprojekt inom IT. Finns på Liljedalsdata.se. Videolektioner verkar vara en fantastisk framtid. Jag letar en SFI-lärare som är intresserad av ett samarbete för att göra något motsvarande inom SFI.

    IT-magistern

    SvaraRadera
  3. Jag har gjort ett utbildningsprojekt inom IT. Finns på liljedalsdata.se. Jag letar efter en SFI-lärare som vill samarbeta med något motsvarande inom SFI.

    SvaraRadera