12 juni 2013

Sommaren och jakten på nya idéer

Hej!
Nu börjar stora delar av lärarkåren förbereda sig för semester... Men vi som inte har ferietjänst utan ska fortsätta arbeta behöver tänka ut bra saker att göra. Sitter ni på något bra tema-arbete med material som skulle kunna användas direkt eller omarbetas för SFI så får ni gärna skicka länk eller så. Blir jätteglad för alla tips!

Själv har jag tyckt att det har varit svårt att hitta på bra saker. Många av sakerna man vill göra kostar pengar och kräver mycket arbete runt. Att åka till havet eller in till stan är inte så lätt som man tror när man har en större grupp människor, kommunens regler och framförallt kommunens budget att röra sig med.

Som ni kanske märkt i mitt tidigare inlägg så har jag snöat in lite på växter. För att få till nån slags mer pedagogisk och somrig twist har jag letat efter bra ingångar. En av ingångarna har blivit Linné. När jag letade lättläst material om honom tyckte jag att det var ganska svårt att hitta. NEs text som ska vara mer lättläst var ändå ganska svår. Därför blev jag glad när jag hittade "Linné-lektioner": http://www.bioresurs.uu.se/skolprojektlinne/linnelektioner.html 
Texten i själva häftena är inte så lätt men många av lektionsidéerna skulle kunna funka med en lite större grupp och man kan hålla sig relativt nära skolan. Jag fastnade för idén om att göra ett eget herbarium, antingen om vi går och köper nåt och bygger själva eller bara lägger böcker på varandra. Har inte tänkt färdigt. Men gillar grejen att samla växter, som finns runt skolan eller hemma, ta reda på vad de heter, pressa dem och kanske gör en kortlek med de inplastade växterna som är ett av förslagen i Linnélektionerna.

Har man boken "Sju dagar" så finns det en text om Carl von Linné i den men även om man inte har boken så finns ljudfilen här:
http://www.nok.se/Laromedel/SFI-SFA/SFI/SFI-Studievag-2/Sju-dagar/
Under bilden på boken så finns det en flik som heter "Sju dagar mp3-filer". Då kommer det fram en lista med alla ljudfiler som hör till boken. Om man högerklickar på ljudfilen så kan man hämta den eller så kan man bara klicka på den så den spelas direkt i datorn. Då kan det vara mer som en hörövning.

Vi tittar ibland på film, korta saker på max 20 min, om olika landskap eller så från SLI.se.
Några saker som vi har tittat på är:
  • Vi ses, vi hörs (En favorit! men vi gillar allra mest den första serien om Andrej. Håll utkik efter Per Morberg om ni ger er i kast med den andra serien)
  • Sommaren/Hösten/Vintern/Våren är här. (En serie för yngre egentligen men som visar vanliga växter och djur i Sverige och vad som händer under de olika årstiderna. Fina bilder.)
  • Våra landskap 
  • Upptäck Sverige (Finns än så länge endast 5 avsnitt på sli.se men väntar spänt på fler. Lite mer turistinriktad än "Våra landskap" men trevlig.)
Våra landskap och Upptäck Sverige är svåra i pratet men för högre grupper brukar det funka så de iallafall får med sig händelserna i stora drag. 
Mvh Sfilararen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar