4 dec. 2012

Blandad kompott

Tack alla ni som läser min blogg. Få inlägg men hoppas ni hittar något ändå.
Snart är det jul. Men terminen är inte slut för oss utan fortsätter en bit in i januari.

Den här perioden har jag inte testat så mycket nya program med mina elever (därför det är färre direkta tips). Jag har istället fokuserat på Fronter och arbetat med att eleverna ska känna sig mer hemma där och upptäcka mer funktioner. Eleverna har främst arbetat med länkar från olika sidor som jag samlat i deras Fronterrum. Länkarna hör ihop med teman som också tas upp i boken (jo, vi har en sådan). Om ett kapitel t.ex. har handlat mycket om jobb så har jag fyllt på med länkar och tips från arbetsförmedlingens sida och skapat uppgifter utifrån det. Ett kapitel som jag skulle skapat uppgifter till men fått problem med är det som handlar om allemansrätt och jakt och sånt. Fanns inte den typen av material som jag hade förväntat mig. Hittade en del bra grejer på Naturvårdsverket (på lättlästhörnan) som kanske kan passa till någon grupp vi har. Har ni tips på fler ställen jag ska leta; kommentera gärna detta inlägg.  Nu har vi tränat mer på att skicka in uppgifter via lärplattformen, skriva (ytterst lite men ändå) i forum och att hitta olika saker. Design av rum/lärandemiljöer är väldigt viktigt. När jag designade mina rum studerade jag mycket hur eleverna som inte var så datavana använda datorn, var de letade osv. Utifrån de observationerna/tankarna designade jag sedan hur mina rum skulle se ut. Tyvärr är ingen design fulländad, men jag lär mig mycket av elevernas frågor och har en del grejer som jag ska tänka på/ändra till nästa gång.

Via en RT på Twitter så hamnade jag på den här sidan: http://www.curtiscfee.org/info/psp2012-video-kr där Sir Ken Robinson pratar om skolan och framtiden. Det är alltid intressant att lyssna på olika tankar och funderingar.

En annan text som väckt tankar i veckan är denna: http://www.skolaochsamhalle.se/tavlan/jonas-linderoth-det-ar-lararnas-fel/ Den är intressant men jag tror det är väldigt blandat vad ni tycker om det som står i den. 

På spelkursen håller vi just nu på att spela olika typer av serious games. Vi har spelat detta: http://www.littleloud.com/work/sweatshop/ 
och sedan jämfört det med den här filmen:
http://dragonfishfilms.com/blog/santas-workshop-inside-chinas-slave-labour-toy-factories/
Det är jätteintressant att utforska olika medium och se hur de förmedlar olika saker. Ni kan själva jämföra vilken av dem ni föredrar.

I veckan har jag också registrerat mig på Grul.se:
 http://grul.se/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=196
Det är en sida där GR (Göteborgs regionen) publicerar olika saker inom upplevelsebaserat lärande.
Spelbanken består av flera spel för olika ämnen och åldrar så jag hoppas ni kollar runt om ni inte redan har gjort det. Spelen är främst textbaserade.

God jul och gott nytt år (om jag inte bloggar igen innan dess)!
/SfilararenInga kommentarer:

Skicka en kommentar