17 okt. 2013

Hösten är här!

Hej!
Det har varit mycket med allt det sista men också mycket roligt.
Av olika anledningar kan jag inte arbeta lika mycket med IT i skolan som jag har gjort innan utan jag har istället försökt fylla på material som eleverna kan arbeta med hemma via lärplattformen.

Under en period för några år sedan skapade jag spel med hjälp av den här sidan:
http://www.classtools.net/education-games-php/dustbin

Jag gjorde "soptunnespel" där eleverna skulle sortera olika saker till rätt plats. T.ex. finns det ett med presens/imperativ, ett med infintiv, presens, preteritum, perfekt, ett med möbler som tillhör olika rum, och ett med olika blandade ord från kroppen, möbler, färger och kläder. Det går att göra ganska många saker och det går relativt snabbt. Det kan vara ett sätt att se hur säkra eleverna är på olika saker men är absolut inget som man ska hålla på med hela tiden. Jag gjorde det ibland i slutet av ett moment för att se hur många som hade förstått ungefär eller om jag skulle gå igenom saker igen på ett annat sätt.
Tyvärr låter de när man stoppat ner rätt sak i rätt soptunna. Det kan vara roligt första gången men i ett spel med 75 ord som ska sorteras på 16 datorer så tröttnar man ganska snart. Därför är jag själv på jakt efter ett bättre ställe att ska spel på ett lätt sätt. Om ni sitter på några tips kan ni väl svara här eller på min twitter @sfilararen?

Vi har också börjat arbeta en del med att läsa böcker. Jag undervisar på flera olika nivåer på SFI så jag brukar leta efter saker och försöka se var det kan fungera bäst. Ibland blir det helt rätt och ibland passar det inte grupperna alls. Böckerna eleverna läser nu är av typen "lättläst" som de har fått låna på biblioteket. Det är böcker för vuxna för det mesta men jag har låtit eleverna vara helt fria i sina val och de har kommit tillbaks med böcker ibland som kanske haft en annan målgrupp men som ändå intresserar dem. För mig är det viktigast att de får känna att de kan sitta och läsa en stund och att de hittar nya ord i texter som intresserar dem. Innan eleverna fick välja böcker så har vi också läst en lättläst text tillsammans som heter "Kaffe med rån" och handlar om ett gäng pensionärer som tröttnat på sitt boende. Boken finns i längre version med på "svårare" svenska så en del av er kanske har läst den. Den lättlästa versionen av boken hittar ni här:
http://www.lattlast.se/ll-forlaget/provlas-aktuella-bocker
En annan termin/period/ja,inte vet jag, så lät jag eleverna läsa varsitt smakprov under en lektion och sedan presentera det de hade läst och förstått för varandra. Det blev väldigt intressanta samtal utifrån det och skapade nyfikenhet kring böckerna. Även utdraget från "Kaffe med rån" har skapat nyfikenhet på fortsättningen så någon har valt att låna den.

Just nu håller jag på att försöka filma skärmen och förklara hur eleverna ska göra för att skriva en bokredovisning på datorn (om de väljer det).

På bokmässan fick jag tips om att man kan gå en virtuell rundtur i Riksdagen. Vet inte om det kan vara något för er men jag delar länken ändå:
http://rundvandring.riksdagen.se/sv/

I morgon och på tisdag ska jag förresten prata om Twitter för andra. Jag hoppas jag får med mig ett gäng så vi blir fler där. 

/sfilararenInga kommentarer:

Skicka en kommentar