28 mars 2012

Jag fick en iPad. Vad gör jag med den?

Jag fick en iPad för ett tag sedan och har haft lite dåligt samvete för att jag inte riktigt har hittat något jättebra användningsområde för den. Jag håller sällan presentationer eller är på konferens så den stora frågan har varit "vad ska jag göra med den?" för jag vet att det är en enorm resurs.

När jag har letat efter appar har många varit riktade till yngre barn, varit på engelska eller för matte/no, vilket inte alls är vad jag behöver som undervisar i svenska för invandrare. Jag har därför ibland slängt ut frågor på twitter och efterlyst tips på vad andra gör. Av förslagen som jag har fått så har jag främst fastnat för två appar som jag känner att jag kan ha konkret användning för i klassrummet eller på lärplattformen (i vårt fall Fronter).

Den första appen heter "Book Creator" och kostar tyvärr lite pengar i App Store, men jag tycker iallafall att den är värd det. Länk till beskrivningen: http://itunes.apple.com/us/app/book-creator-for-ipad/id442378070?mt=8
För några veckor sedan hade vi knytkalas i gruppen och alla tog med sig mat/kakor från sitt land. Jag fotograferade maten och lade in bilderna i Book Creator och visade den för gruppen. Problemet var ju att jag inte hade någon text. =) Eleverna fick hjälpa mig att berätta om maten de hade tagit med sig och hur de hade lagat den. Jag skrev samtidigt direkt i appen så de kunde se hur boken skulle se ut.
När alla hade berättat om maten fick jag lite problem med hur jag skulle få ut boken ur iPaden i nåt slags användarvänligt format så jag började trycka runt. Jag känner mig, just nu iallafall, lite tveksam till att lägga saker i "molnet" så det tog ett tag innan jag vågade trycka på moln-symbolen under boken. Men det var där som jag sedan kunde välja "E-mail" och sedan .pdf-formatet som jag tycker är bra. När jag mejlade den till mig valde jag till "side by side pages" så slutresultatet ser ut som boken vi skapade på tavlan. Ni får testa båda och se vilken ni gillar.

Den andra appen som jag fastnat för heter "Screenchomp" och är en tjänst där jag kan rita och spela in ljud samtidigt. Länk till beskrivning: http://itunes.apple.com/us/app/screenchomp/id442415881?mt=8
Jag kan välja att rita med pennor i olika storlekar och färger och även lägga till en bakgrundsbild. "Pappret" som jag skriver på är indelat i tre sektioner så det finns möjlighet att scrolla ner och fortsätta skriva om man inte till radera och börja rita igen i samma sektion. När man har spelat in laddas klippet upp till Screenchomp men personer utan direktlänken kan inte hitta klippet. Jag kan där välja att ladda hem klippet som .mp4 och sedan lägga in det i webbplattformen (om det inte går direkt kanske man behöver konvertera). Själv ser jag det som en möjlighet att kunna gå igenom lite kortare saker och lägga upp. Det är svårt att skriva snyggt med handen så jag rekommenderar att man köper en "penna" till iPaden för bättre precision. Även om jag använder pennan blir det fortfarande lite kantigt men jag tränar och jag tänker mig att innehåller är det viktigaste.

Lycka till!
/ @sfilararen

1 kommentar:

  1. tack för dina tips. trevliga. Gynnar säkert lärandet.

    SvaraRadera