27 dec. 2012

Varför längtar du till den dag då du ska fylla sju?

Igår blev jag upprörd. Så där på riktigt. Det var ett tag sedan. Oftast är det politik och orättvisor som gör att jag blir så där riktigt upprörd. Igår var det något annat...

Igår kväll tänkte jag lyssna på musik på youtube-klipp. När jag kom dit toppades sidan av ett klipp där en tjej berättade om sina julklappar. Nästan 30 000 gånger hade klippet visats. Jag tänkte att detta måste vara något utöver det vanliga. Så jag klickade (vilket är högst olikt mig. Om jag inte hade gjort det hade det här aldrig hänt.) och hamnade i ett klipp där en tjej på 10/11 år berättar om sina julklappar. Inget ovanligt med det. Fast jo, det är det ju faktiskt, för hur många är det som lägger ut filmer på youtube där de går igenom alla sina julklappar? Jag kanske har missat nåt? Jag får kanske börja fila på ett manus och spela in själv?

Under klippet fanns en länk till hennes blogg. Åh, en blogg, tänkte jag, det var företagsamt. Väl där möttes jag av en mängd stavfel. Sådär riktigt bländades. Undrade vart jag hade hamnat. Det visade sig att bloggen är skriven av en 10/11-åring och vänder sig till andra i hennes ålder. På bloggen finns en blandning av "dagens outfit" och olika tutorials. Jag klickade på en på må få. Hamnade in på en tutorial där hon visar hur hon ska sminka sig till sin skolavslutning. Hon använder så många produkter så jag blev helt chockad! Vad hände med naturlig skönhet och vara fin som man är? Är det inte när man är 10/11 år som man absolut ska få vara fin som man är? Jag använder inte ens så mycket produkter som hon gör, ens när jag krämar på. När jag var 12 år var höjden av smink lite mascara och lipgloss. Världen ser annorlunda ut nu tydligen.

I klippet ser jag att hon verkar gå på samma skola som jag gick i på mellanstadiet. Lite har förändrats när det kommer till själva byggnaden, och organisationen av avslutningen. Men barnen som är i skolan verkar ha förändrats något oerhört.

På rasterna brukade vi leka i skogen bakom skolan. Ingen hade en mobiltelefon. Jag stod ut i klassen för att jag hade föräldrar som inte bodde ihop. Jag och en tjej till. 5 år senare var nästan allas föräldrar skilda. Men det är en parentes. Vi bodde i skogen. Det var verkligen skogen. Det fanns tre hus. Det var minst 10 minuter med bil till närmsta kiosk. Man fick vara kreativ helt enkel. Vi lekte mycket ute, och hade tv-spelsturneringar och spelade pingis på vardagsrumsbordet. Persondatorn hade inte riktigt slagit igenom än. Eller jo, vi hade en dator. En macintosh. Men den var jättesvår att använda. Så vi gjorde inte det.

Barn har alltid härmat vuxna i sina lekar. Jag vet det. Men det känns ändå inte helt okej att en 11-åring lägger ut sminktips och filmar så stora delar av sitt liv. Jag vet inte om det är ett tecken i tiden. Att det ska vara så här nu. Men jag vet att jag inte skulle vilja att mitt barn la ut sig själv och så mycket av sitt liv på internet. För saker försvinner inte på internet. De finns kvar. Länge. Och kan säljas vidare.

Jag hörde en gång att man måste vara nästan 12 år för att förstå en svår trafiksituation, typ stadstrafik. Någon hade räknat på det. Men det blir så konstigt när det handlar om internet. När man börjar jaga likes och kommentarer när man är 10 år. Det har höjts röster om att folk inte skriver sanningen på facebook, twitter och bloggar. Att folk låtsas ha en "underbar man och ett underbart liv". Det gör de säkert. I alla fall stundtals. En sanning med modifikation kan man säga. Men det blir konstigt när man ska lära sig ett sådant beteende när man är 10 år... Jag får inte ihop det.

Jag undrar mycket över människorna runt den lilla tjejen. Hur mycket de vet och uppmuntrar det, eller hur lite de vet och hur frånvarande de är. 

Jag tänker på den här låten av Magnus Uggla som Miss Li framförde i Så mycket bättre.
1:a gången: http://www.tv4.se/s%C3%A5-mycket-b%C3%A4ttre/klipp/miss-li-forsta-gangen-2239361

/En upprörd @Sfilararen som inte gillar tecknen i tiden.


1 kommentar:

 1. Det finns uppenbarligen ett stort intresse bland både barn och vuxna att läsa och följa bloggar/personer. Är det inte Lisa/Misslisibell så är det Kissie, Blondinbella eller någon annan bloggare de följer.

  I och med att Lisa har så många läsare/tittare som hon har, så har hon också en jättestor chans att framgå som ett en bra förebild bland övriga bloggare. Inga svordomar, alkohol, droger, plastikoperationer, tatueringar, piercingar eller sex, och det går bra för henne i skolan och hon lyder sina (icke skilda) föräldrar.

  Ang. sminket och kläderna är det hennes hobby (tillsammans med bl.a. att rida). Precis som skogslekandet var din hobby när du var liten, och precis som andra gillar fotboll, TV-såpor, datorspel eller ngt helt annat.

  Och jag kan lova dig att människorna runt henne (föräldrar och syskon) har bra koll på vad hon pysslar med och är delaktiga.

  Men visst är det en underlig utveckling vi ser. Dock tycker jag inte det är så svartvitt som du verkar se det. Och så länge Lisa själv har roligt, glädjer andra och det finns intresse, tycker jag det positiva överväger det negativa.

  // @DanielJonss

  SvaraRadera