30 aug. 2011

Min bästa marknadsföringsidé någonsin...

...och den bjuder jag på. :O Lite chockad själv!

Jag jobbar som SFI-lärare och har ett stort intresse för IT, i undervisningen men även privat. Jag fastnade för ett halvår/år sedan för QR-koder och för ett tag sedan började jag även undersöka augmented reality lite närmare. Det var då jag hittade Daqri, en tjänst som kombinerar QR-koden med 3D-animeringar.

På jobbet sitter jag med i en marknadsföringsgrupp som har till uppgift att hitta på nya vägar att visa vår verksamhet. Vi har nu gemensamt beslutat oss för att använda oss av min idé. Ursprungligen var det tänkt att ingå en 3D-animering men idén förkastades då det tog för lång tid att ladda sidan.
Hur som helst, så här ser idén ut:


    Koden som sitter på godisen ser ut så här (obs!endast prototyp,vi arbetar fortfarande på innehållet):



Landningssidan, som ni ser om ni läser av koden, är skapad på daqri.com. Ännu så länge håller de på att beta-testar men man kan skriva upp sig på deras väntelista så får man en inbjudan. Det som jag tycker är bra med daqri:s landningssida är att jag kan hänvisa till flera olika saker med samma kod; jag kan t.ex. ha ett foto, en 3D-animeringen, en text, en checka in-funktion, ett visitkort m.m. m.m. i samma kod. De flesta tjänster som erbjuds nu hänvisar bara till en hemsida eller en bild, inte till alla saker på samma gång. En annan bra grej är att koden alltid förblir samma, även om jag ändrar innehållet i min kod. Kanske vill jag ha en tävling, eller bara en bild i perioder och då klickar jag bara bort de andra sakerna. Koden är ändå samma hela tiden, vilket gör att jag kan använda godisarna flera gånger, på olika sätt.

Så vad tycker ni nu om min fantastiska marknadsföringsidé?
Är den inte genialisk? :D Lämna gärna en kommentar!

/Sfilararen


28 aug. 2011

Veckans länkar v.35 - glogster, skoltidning, appar

Hej!

På jobbet har intresset ökat för QR-koder under veckan och jag har sålt in min idé! Jag hoppas kunna visa den färdiga produkten snart...det har tagit mycket tid att testa olika lim och sånt,men nu har jag hittat en bra lösning tror jag.

På twitter har jag tipsat lite om Glogster, ett verktyg för att skapa interaktiva posters. Nu har jag inte arbetat med det på ett tag men i våras testade jag det med två olika grupper på SFI (inte helt nybörjare).

Glogster finns i en specialversion för lärare; den är gratis och du som lärare blir en slags "admin" och kan se dina elevers konton. Du kan då se hur långt varje elev har kommit och var i processen de är. Man kan max ha 50 elevinloggningar. Jag tycker att det har funkat bra ändå eftersom man kan ta bort innehållet i kontona efter hand och om eleverna inte döper kontona till något personligt så går det ju att återanvända. Alternativt kan man ju även registrera sig med en ny emailadress...

Glogster finns i en "vanlig" version på glogster.com samt i "lärar"-versionen på edu.glogster.com
Texten inuti Glogster står på engelska,men det är relativt få knappar och jag tycker att det ger sig om man har lite datavana. Titta gärna på den här instruktionsfilmen som jag har använt själv och till eleverna:






I filmen säger hon att det inte går att skriva å, ä och ö, men det finns speciella typsnitt där det fungerar ändå. Man får testa sig fram. För mina elever har det varit roligt eftersom de kan berätta och visa så mycket mer än bara det som de har ord för. Någon har visat sin favoritartist, något ett barnprogram de tyckte om när de var små, någon har laddat upp nåt foto på sig själv och så vidare. Det har varit roligt att följa dem.

För kanske 1,5 år sedan testade även jag att skriva en liten tidning på lätt svenska för sfi-eleverna där det stod om saker vi gjort tillsammans. Kanske hade en grupp varit i skogen, eller bakat något tillsammans eller så.
Jag använde mig då av Tidningen i skolans mall. Nu har datorerna på jobbet bytts ut och min mall försvann, men jag återfann den häromdan här:
http://www.mediekompass.se/goera-skoltidning/skoltidningsmall
Jag har tyckt att den har varit jättebra. Helt okej för ändamålet. Det finns så klart stora möjligheter för eleverna att skriva egna texter och göra en tidning tillsammans.

Slutligen, veckans appar:
* Wordfeud - ett alfapetspel som man spelar tillsammans med någon annan. Har man ingen att spela med så kan man få appen att slumpa fram en motspelare. Det går att spela på flera olika språk. Jag har under veckan testat att spela på engelska och svenska. Båda är lika roliga, men det är helt klart lättare att komma på ord på svenska! =)
http://itunes.apple.com/se/app/wordfeud/id428312806?mt=8

* Photosynth - en app där du kan ta panoramabilder. Jag har tidigare testat appen "Dermandar" men hade problem med att det blev så många hack i bilden. Photosynth klarar av det mycket bättre och jag har testat den på lite olika motiv och jag tycker att den funkar jättebra.
http://itunes.apple.com/us/app/photosynth/id430065256?mt=8

* Docscan - en app som man kan ta kort på t.ex. whiteboarden och sedan öka kontrasten mellan whiteboardpennan och bakgrunden. Vår skola har inte smart boards så det skulle kunna vara ett sätt att dokumentera vad som händer på tavlan.
http://itunes.apple.com/us/app/docscan/id453312964?mt=8

Mvh Sfilararen

19 aug. 2011

Veckans länkar!

Hej,
har inte riktigt haft tid att följa twitterflödet och facebook-länkar så mycket som jag hade velat. Mycket av tiden har gått åt till att planera inför hösten, fixa till schemat och att diskutera lokal arbetsplan. Det har varit en rolig och intressant vecka och det är mycket nytt nu, när vi ska arbeta fullt ut med bransch- och yrkessfi.

Jag har ändå lyckats samla på mig några länkar...
En länk för lärare som gillar TED där man samlat några av de TED-talks som handlar om lärande och undervisning:
http://www.scoop.it/t/teducation

En handbok för samhällskunskapslärare i åk 9 om digital kompetens och uppgifter kring det:
http://www.mediekompass.se/images/stories/Dokument/PDF_haften/HANDBOK_EXPERT_MEDIER_utskriftA4.pdf

Slutligen en sida där man kan få information om vad Sveriges bistånd går till och vart det hamnar:
http://www.openaid.se/
Information som skulle kunna användas i flera ämnen.

Trevlig helg alla läsare!
/Sfilararen

15 aug. 2011

Pagemodo

Har din skola en facebook-sida? Då kan ni använda pagemodo för att skapa en snygg design.
http://www.pagemodo.com/
Den som ska skapa "pagemodo-sidan" måste vara en av ägarna till skolans facebook-sida.
När du har loggat in väljer du vilken sida du vill skapa en landningssida till.
Det finns sedan en rad olika mallar att välja på och man kan ställa in och ändra mallarna.
Välj ut några snygga foton som representerar er som organisation och lägg till dem.
Vill man,så kan man länka direkt till sin egen hemsida,vilket jag gjorde när jag testade det, och
det fungerade riktigt bra.
Alla användare får EN pagemodo-landningssida gratis, och då är det pagemodos logo på två ställen på sidan. Jag tycker personligen att det trevliga bemötandet man får överväger reklamen men det är något som man får diskutera på skolan.
Har man bara några bra bilder så går det fort att sätta ihop en landningssida och det var absolut inget svårt. Tar man bort sidan med jämna mellanrum kan man använda den för att få pusha för nya kurser, tipsa om saker, göra någon liten tävling osv.osv.
Jag tycker att det är jätteroligt när man kan göra snygga saker utan att behöva programmera, för det har jag inte lärt mig än. Det får ingå i 5 års planen tror jag. =)
/Sfilararen

10 aug. 2011

Veckans länkar v.32

Hej!
På måndag kommer kollegorna tillbaka.Jag har redan varit igång sen i måndags. Under sommaren har jag samlat på mig bra länkar från personer jag följer på twitter.


De två första länkarna är blogginlägg med bra texter om terminsstarten.
      
@korlingsord
Första lärardagen i skolan – så här önskar jag mig den!:
http://korlingsord.se/archives/21780

@korlingsord
Talet till lärarna inför höststarten 2011:
http://korlingsord.se/archives/21785


Sen har jag fått tips om en bra guide om man vill börja twittra och vill veta mer om vad det är och hur det fungerar.
@rockspindel via @anna_kaya
Guide till Twitter:
http://www.helalf.se/mina-guider/guide-till-twitter/


@lararforbundet
Ett klipp från Lärarförbundet om "Skolan och sociala medier":
http://www.youtube.com/watch?v=jcc0lL9bjk8&feature=share


Och en länk som flera har tipsat om.
Guide till Google Plus:
http://mashable.com/2011/07/16/google-plus-guide/
Google håller nu på att testar en ny tjänst som heter Google Plus. Som det är nu kan man bara använda det om man får en invite.

/Sfi-läraren

9 aug. 2011

Veckans tips!

Idag har jag testat www.vocaroo.com som är en tjänst där man kan spela in sig själv och mejla det man spelat in eller "bädda in" / länka.
Först fick de prata om sommarlovet men sedan var det flera som ville läsa in text från www.8sidor.se för att höra hur de uttalar.
Jag tror jag kommer ha mycket nytta av Vocaroo, och vill gärna testa hur det fungerar i Fronter. Jag tror det skulle kunna bli ett användbart verktyg när jag ska skapa min e-learningkurs på Malta om några veckor.






6 aug. 2011

QR-koder - något jag verkligen rekommenderar att lära sig mer om

En kurs i QR-koder =)
http://janning.edu.glogster.com/slcwa-2011-qr-codes Den är bra faktiskt, många bra tips med.Vill du generate en egen (svart/vit helt vanlig) kan du göra det på:
http://qrcode.kaywa.com/ 
vill du ha en lite mer fancy där du kan välja färger och olika kan du göra det på:
http://www.qrstuff.com/
En annan bra sida när man har testat runt med QR-koder ett tag är daqri.com. där kan man länka till flera saker samtidigt; en hemsida,ett foto, en karta,en text, ett visitkort, en 3D-animation. Jättebra för marknadsföring!
Film om daqri:
https://www.youtube.com/watch?v=yDICxTxNNnE&feature=player_embedded
Jag har varit i mejlkontakt med dem och de jobbar nu för en skollösning,ska bli spännande att se vad de kommer fram till. När vi har diskuterat hur lärare vill ha det har jag framhållit glogsters lösning med att läraren har ett typ "admin"-konto och eleverna tilldelas anv.namn och lösen utan att behöva registrera sig med emailadress.jag har även förslagit instruktionsfilmer av den lättare sorten som de tyckte var en bra idé med. Spännande att se vad det blir!

veckans länkar v. 23 - blandat inför sommaren

ni som har iphones kan gärna testa dessa appar:

1. Nike + GPS - som är gratis att ladda ner ett kort tag för de firar 5 år med nåt. Den räknar ut hur långt och snabbt du har sprungit och olika.

2. Instagram - (finns lite information på internet på instagr.am) är en tjänst där man kan ta foton och sedan välja olika filter.

3. Layar - en gratistjänst som erbjuder "augmented reality" som är det nya som "alla pratar om". Du kan där programmera din fysiska värld till att visa information genom telefonen från internet. Layar är lite svårmanövrerad så tills vidare skulle jag istället rekommendera:

4. Aurasma Lite - som också är en augmented reality tjänst som är gratis i en månad medans de själva provar ut tjänsten. Med den kan du "fotografera" saker hemma eller i klassrummet och få telefonen att visa foton / videos som aktiveras när du för kameran över dem.

5. Grillfest - en app med bra grillrecept som Maria O hittade men jag vidarebefodrar till er!

6. Groundspeak Geocaching - i tidningarna har det stått mycket om geocaching det senaste och med groundspeaks "geocaching intro" kan du testa på geocaching i din närhet. på internet kan man söka fram alla geocachar (www.geocaching.com) som finns i omgivningen men i introversionen i iphonen visas bara tre.

Veckans länk v.21 - Sir Ken Robinson

Här kommer veckans länk.
Sir Ken Robinson var med i TED talk förra året.Nu har de släppt hans klipp:
http://www.ted.com/talks/sirkenrobinsonbringontherevolution.html

PIMLabs plottarna ligger ute!

Nu ligger alla PIMLabs-plottarna på Multimediabyråns hemsida:
http://www.multimedia.skolverket.se/Tema/Anvandalarresurser/PIMLab/PIMLabplottar/
Min grupps plott heter "Ondskan" och riktar sig till svenska åk 9 men det finns en massa olika. Om man öppnar plottarna och läser under "sammanfattning" kan man se vilka åldrar de riktar sig till då det finns från förskola upp till gymnasiet. Varje plott har även specificerat exakt vilka kursmål i förhållande till de nya läroplanerna för grundskolan och GY11 som just den plotten innehåller och hur eleverna ska prestera för att uppnå dem.
Botanisera gärna runt!

Veckans länkar v.20 - Norge

Idag är det Norges nationaldag. Här följer därför två filmer på norska om IKT och skolan. =)
http://www.youtube.com/watch?v=V5TfzdgnhBw&feature=playerembedded
http://www.youtube.com/watch?v=9YbGauOhtJI&feature=playerembedded#at=299

Veckans länkar v. 17 - blandad kompott igen...

Hej!
Veckans länkar är 5 till antalet och lyder som följer:

1. Något för alla hurtbullar:
http://runkeeper.com/
en sida där du med hjälp av telefonen kan spara din runda, se hur snabbt du sprungit, höjdskillnader, m.m.

2. Sida där man kan se UNESCOs world heritage platser i 360 grader. Finns en massa spännande platser man kan titta på.
http://www.world-heritage-tour.org/earth/map.html

3. Vill påminna återigen om Karl Malberts "power point - överkursen"http://multimedia.skolverket.se/Kurser/Presentera/Interaktiva-presentationer/
här lär man sig göra interaktiva inslag, hyperlänka och skapa enklare spel.

4. En app för alla er med iphone.
http://www.cinchcast.com/
Här kan du enkelt spela in och sprida dina egna podcasts till facebook och twitter.

5. Ladda ner The Khan Academy app
För er med iphone alt. android.
läs mer på: http://www.khanapp.com/
den kan tyvärr inte laddas ner direkt i app store.

Veckans länkar v.16 - Joliprint

Veckans länk är en tjänst som heter Joliprint:
http://joliprint.com/
När du kan använda den: Om du hittar en bra artikel på internet men du tycker att det är för mycket onödigt runt om och du är främst intresserad av texten. Joliprint plockar ut hemsidans namn, rubriken på artikeln och själva artikeltexten och producerar en mer läsvänlig PDF-version som du får ladda ner. Jag har själv testat det hemma på lite olika sidor och tycker att resultatet blev riktigt bra.

Inspirationsklipp "vår bästa tid är nu"

http://www.youtube.com/watch?v=MAhKKAppyB4
Ett tänkvärt,intressant och roligt klipp av Micke Gunnarsson om skolan,barn och datoranvändning.
Se det!

Veckans länk - föreläsning med Sir Ken Robinson

Skolväskan tipsade idag om en föreläsning med sir Ken Robinson.Har tittat på den och den var intressant. Kolla gärna på den:
http://blip.tv/file/4910160?utmsource=playerembedded

Veckans länk v.12 - kurs i sociala medier

Hej!
Igår tipsade länkskafferiets fb-skribent om ett nytt projekt som biblioteken har.
Biblioteken erbjuder en webbaserad kurs om sociala medier; facebook,twitter,blogg mfl. (10 totalt) varje del inleds med ett kort intro och sedan följer en uppgift. När alla uppgifter är inlämnade får man ett diplom/intyg på att man har gått kursen. Man kan också gå till biblioteken och få hjälp.
Länk till sidan:
http://delning.ning.com/

Veckans länkar! v.11 - Wikispaces och LPP

Wikispaces låter fler lärare skapa gratis wikis. Förut har det bara gått att göra om man är K-12-lärare men nu är det öppet för alla.
Jag känner en lärare i Kungsbacka som använder wikispaces mycket till att skapa LPP:er.
Länk till artikeln om wikispaces:
http://blog.wikispaces.com/2011/02/free-wikis-for-educators-k-through-12-through-phd.html
Länk till presentation om LPP-lokal pedagogisk plan:
http://www.slideshare.net/BLoPP/lpp-lokal-pedagogisk-planering-6275028
Trevlig helg!

Veckans tips! - gör katalog/broschyr och filma skärmen.

Nu kommer veckans tips via mig men egentligen är de från Douglas Potter.
Det första är en sida där man kan skapa fina kataloger/broschyrer av dina dokument. Sidan heter:
http://issuu.com/
Det andra är en sida där du kan ladda ner en gratisversion av programmet Jing. Jing är ett program som låter dig filma skärmen, bra om du ska göra instruktioner eller visa eleverna sökvägar till viktig information i dina kurser. Adressen är:
http://www.techsmith.com/jing/
Tyvärr är gratisversionen begränsad till att skapa klipp som är 5 minuter.

Veckans länkar!

Kolla om du hittar något som verkar intressant!
Hittat ett sida där man kan skapa tidslinjer och bädda in dem i t.ex. fronter. Det heter dipity och länken är:
http://www.dipity.com/
En sida där du kan skapa quizzar online som eleverna kan ladda ner till mobilen. Funkar på iphone och smartphones (android o såna) men vet inte hur det är med andra telefoner. Adressen är:
http://www.mobilestudy.org/
Tips om en sida där man kan få hjälp att organisera allt. Det var en annan lärare som tipsade om det men sa att det var bra främst för eleverna så de kan hålla koll på alla prov,inlämningar och läxor i olika ämnen. Adressen är:
http://www.rememberthemilk.com/

Länk till Mats Larsnäs presentation om mobilt lärande

Många bra länkar och tankar här:
http://www.slideshare.net/larmat/mobilt-lrande-kristinedalskolanss

Veckans tips! - bra sidor att gilla på FB

Här kommer några bra sidor att "gilla" på fb.
Skolväskan:
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Skolvaskan/291626723439
Microsoft Skola:
http://www.facebook.com/MicrosoftSkola
Länkskafferiet:
http://www.facebook.com/Lankskafferiet
Webbstjärnan:
http://www.facebook.com/webbstjarnan
Free technology for teachers:
http://www.facebook.com/pages/Free-Technology-for-Teachers/191553219314
Roligt lektionstips! Skapa en fejkad wall. Låter bra men har aldrig testat själv.
http://www.freetech4teachers.com/2011/01/my-fake-wall-create-fake-facebook-wall.html

Veckans länkar!

Ett test på engelska om lärstilar:
http://www.edutopia.org/mi-quiz
Ett inlägg om facebook och läraryrket.Vad är okej och inte okej?
http://triabloggen.se/2011/01/24/mellan-facebook-och-fikabordet/
Rekommenderar även de som finns på facebook att gilla "Glogster Edu" http://www.facebook.com/home.php#!/GlogsterEDU
Det är egentligen ett verktyg där man skapar interaktiva posters (som jag tipsat om tidigare) men de lägger varje dag ut glogster från dagen (typ dagens bästa) och tipsar om bra bloggartiklar m.m. m.m.
Håll till godo! =)

The Reform Symposium

I lördags var det en onlinekonferens som heter "The Reform Symposium 2011". Den kommer
igen till sommaren antagligen och drivs av engagerade lärare främst i USA men egentligen hela världen. Adress till hemsidan: http://reformsymposium.com/
Konferensen var gratis och de uppmuntrade att man anmälde sig som användare på deras sida men det var inte ett måste. Eftersom det var en lördag tänkte jag bara titta på 1 eller max 2 presentationer,men jag såg till slut 5. :O Det som var bra var att alla som presenterade själva var eller hade varit lärare och deltog på frivillig basis. Eftersom jag blev överöst av länkar som vanligt så tänker jag presentera dem efter varje presentation.

1. IWB´s - not your mothers chalkboard.
En bibliotekarie från USA presenterade sitt arbete med IWB´s (interactive white boards, SMARTboard osv.) Hon tipsade om en sida där man kan hitta många bra lektioner om man vill arbeta med IWB´s. Den heter: www.iwbrevolution.com. Hon tyckte att det bästa med IWB var att man skapade en "digital hub" som hon kallade det och att alla eleverna var engagerade i vad som hände framme vid tavlan. I början hade hon stått mycket där framme,men med tiden släppt taget om lektionen och låtit eleverna få styra och upptäcka allt mer. Vill man följa hennes arbete kan man läsa mer på:
www.joquettajohnson.com
www.weblist.me/iwb-resources-0
www.diigo.com/list/according2jo/iwb
http://tinyurl.com/iwbreform
www.twitter.com/according2jo
millfordacademylibrary.pbworks.com
slideshare.net/according2 jo
Hon finns att få tag på helt enkelt! :D

2. Facebooks and Nings (den hette nåt längre men jag förkortade)
Presentationen hölls av en kvinna i Aten som arbetar med att erbjuda lärare kompetensutveckling.
Hon leder många grupper för kompetensutveckling främst för engelskalärare.Hon var lite rädd att vi skulle drabbas av "death by power point" men vi klarade oss bra :D
Henne kan man också få tag på och läsa mer om:
marisaconstantinides.edublogs.org
info@celt.edu.gr (platsen hon arbetar på)
twitter: #eltchat (de har diskussioner där varje onsdag (?) för engelskalärare) alt. www.eltchat.com
Sen finns det olika NINGs som hon tipsade om:
eflclassroom.ning.com
edupln.ning.com
och på facebook kan man söka antingen på henne; Marisa Constantinides
eller på skolan: CELT ATHENS

3.Effective Online Classroom Management
Var en man som pratade om hur man på ett säkert sätt kan använda sig av olika lärplattformar
(typ som Fronter men andra...) även om man har väldigt unga elever eller elever utan email-adress.
Han pratade varmt om www.edmodo.com, en lärplattform som jag och min syster (hon är 18 år,tänkte att hon ingick i vår målgrupp lite) har testat lite i veckan och som vi båda gillar. Den ser designmässigt ut som facebook men är låst och man kan inte se varandras saker. Alla har en egen profil men det är inte så att man ska skriva om sig själv där. Jag som lärare skapar ett ämne, hemsidan genererar en kod, i stil med x6mfg0 och den koden ger jag till eleverna.De skriver in sin kod och jag kan skicka ut uppgifter,göra omröstningar,skicka påminnelser till eleverna och betygsätta deras arbeten direkt på skärmen och skicka tillbaka kommentarerna.
Man kan läsa mer på:
www.edmodo.com
www.kikerlearning.com
www.diigo.com/user/rkiker/LMS
http://blog.edmodo.com
www.youtube.com/user/kikerlearning

4. Reflective and effective classroom management
Presenterades av en man som kallade sig "coach G" :D Det stod för Ginsburg.
Han arbetade typ som någon form av lärarcoach för nya lärare i sitt område. Det var tydligen bara en
del områden som hade en sån så många var avundsjuka kunde man se i chattrutan. Han har lagt ut många artiklar i stil med "ta med pennor till lektionen,det underlättar". Många saker kändes självklara. Jag gillar även "placera stolarna så att alla elever kan se tavlan". Han hade dock några bra tips som t.ex. ett verktygsbälte. Han hade bokstavligen med sig ett verktygsbälte till lektionen men han hade fyllt med små korsord,gåtor,skrivuppgifter m.m. m.m. Han sa att det aldrig får finnas en elev som är "klar" och bara sitter och väntar. Han hade främst undervisat för yngre åldrar men han skriver väldigt mycket artiklar. Ni kan säkert hitta några som ni gillar på:
blogs.edweek.org/teachers/coachgsteaching_tips/
www.ginsburgcoaching.com
eller följa honom på twitter på
#coachginsburg

5. Let them speak
Det var den som jag gillade bäst. Det var en kvinna runt 30 år,oviktig info =) Hon pratade mycket
om shared control i klassrummet för hon var en lärare som hade styrt ALLT som hände och eleverna
vågade knappt svara när hon frågade saker. Hon gick hem och spånade tillsammans med sin man och kom fram till att det bästa var att släppa eleverna och lyssna på vad de ville och tyckte och tänkte. Hon undervisade i en klass 4 men hade många bra tankar. Klassen hade en blogg där de skrev vad de gjorde och varje vecka fick de en bloggutmaning. t.ex. "om du skulle skapa en egen skola,hur skulle den se ut?". Man kan läsa mer om henne på:
www.mrspripp.blogspot.com
Hon tipsade även om något som hette global read aloud och de hade hittat nya vänner som följde dem i sydamerika. Ni får kolla själva på:
www.globalreadaloud.blogspot.com

sen har jag en massa lösa sidor som jag inte har kunnat kolla upp än:
www.animoto.com
www.moodle.org
www.vocaroo.com
www.twiducate.com
vocabgrabber
polleverywhere.com
haiku (?) nåt program inte som dikterna...

KEYWORDS till konferensen var annars:
student responce (typ att man skickar ut korta flervalsfrågor under lektionen och undersöker vad eleverna tycker och diskuterar kring det och så.
citizenship-trodde först att det var nåt nationalistiskt med USA men det fattade sedan att det handlade om mer "digitalt" citizenship. De pratade mycket om hur man ska kunna lära eleverna om bra beteenden på internet, i chattrum osv. eftersom det finns så mycket online-mobbning m.m. och att eleverna lägger upp filmer på lärarna och varandra.

Föreläsning om utbildningssystemet

Här kommer en länk till en föreläsning som de har målat till.De diskuterar utbildningssystemet och hur det behöver förändras. Värt att se på bara för de fantastiska teckningarna,men
de tar upp många intressanta tankar. (obs!på engelska)
http://www.youtube.com/watch?v=zDZFcDGpL4U&feature=playerembedded
se den! =)

Föreläsning Ruben Puentedura

Hej!
Här kommer lite blandade länkar från Ruben Puenteduras föreläsning:
http://www.flickr.com/ - gratis bilder att ladda ner, det står också tydligt hur man får använda dem
http://www.wordle.net/ - en sida där man gör "ordmoln".väldigt populärt just nu.
http://www.delicious.com/ - en sida där man delar med sig av bokmärken
http://www.didaktikcentrum.se/Page.asp?PageId=334 - information från de som anordnade föreläsningen

två länkar om biologi och celler:
http://vcell.ndsu.edu/animations/
http://www.ibiblio.org/virtualcell/
vet inte alls om de är bra.svårt att bedöma!
den andra ser billig ut iallafall... :S

länk till ett undervisande spel om
matematik och algebra (tror jag).
vet inte hur det går till,men ruben tyckte det var bra:
http://www.dimensionu.com/dimu/home/dimugames.aspx
http://www.dimensionu.com/math/

Glogster

Hej!
Jag blev tipsad om en ny grej idag...Det är ett program som heter glogster och finns i en gratisversion för
lärare.Jag bifogar först en instruktionsfilm:
http://instruktionsfilm.wordpress.com/2010/01/13/glogster/ Bra att titta på den innan man börjar...Sedan kan man registrera sig för ett gratiskonto om man vill testa här:
http://edu.glogster.com/register/
mycket nöje!

Screencast

Hej!
Hittade detta idag när jag klickade runt.
http://www.screencast.com/
Det är gratis,men det som är bra är att man själv äger det man laddar upp,alltså inte som google docs.När man har laddat upp något kan man välja att lägga det i mappar eller ha det på "skrivbordet" i programmet. (finns en bra instruktionsfilm när man loggar in)
Om man sedan vill dela något får man en länk till dokumentet eller mappen där filerna finns. Ni får testa och se vad ni tycker...